New York – Werken in een countryclub

New York – Werken in een countryclub

In New York,
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothin’ you can’t do

Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Let’s hear it for New York, New York, New York

“New York, New York” wat houd ik toch van jou!

In 2014 was ik voor 10 maanden intern ‘aan het werk’ op een countryclub, een geweldige ervaring waar ik nog regelmatig met veel plezier aan terug denk. 10 Maanden lang heb ik mezelf ondergedompeld in ‘the American way of life’ met bagels als ontbijt, winkelen met een Starbucks beker met koffie in je hand, taxi’s aanhouden aan de kant van de weg, megaboxen cornflakes kopen bij de supermarkt, mensen groeten met ‘hey, how are you?’ en geen antwoord terug verwachten….

Hoe kwam ik in New York terecht?

Het was september 2013, mijn seizoen als reisleidster op Kos zat er bijna op en ik moest gaan bedenken wat ik in het winterseizoen wilde gaan doen. Ik had mezelf niet opgegeven voor een winterseizoen als reisleidster (ik had het even gehad met alle klachten en gedoe) dus ik moest echt iets gaan zoeken. Maar wát wilde ik gaan doen? Post bezorgen rond de feestperiode, als tijdelijke hulpkracht bij de Ikea werken, als reisleidster voor een andere touroperator aan de slag of juist iets heel anders gaan doen, kortom ik wist het niet.

Een collega had al een keer voor een aantal maanden in Amerika gewerkt en vertelde vol enthousiasme over deze ervaring. Hé, dat is het! Met wat zoekwerk (lees dagen achter de computer zitten en heel veel googlen) kwam ik via American Hospitaly Academy bij een Country Club in New York terecht. Om in aanmerking te komen voor een langdurige visa (het zogenoemde J1-visa, het studentenvisa) moest ik een studie gaan volgen. De Country Club gaf mij de mogelijkheid om als Floor&Beverage Supervisor trainee aan de slag te gaan. Leuk! Allereerst kreeg ik een aantal sollicitatiegesprekken via Skype, mijn (studie)gegevens werden gecontroleerd, papieren werden aangevraagd en ik mocht nog voor gesprek naar de Amerikaanse Ambassade in Amsterdam (zenuwachtig!). Het was een zenuwslopend proces maar mijn J1 visa aanvraag werd goedgekeurd, ik kreeg het felbegeerde papiertje in mijn paspoort geplakt en begin februari 2014 vloog ik naar JFK New York.

Waar ging ik werken?

Ik ging werken in een Country Club op een half uurtje rijden van New York. Een Country Club is een privécub (voor mensen met te veel geld!)  waar alleen de leden van de club toegang hebben en gebruik mogen maken van de faciliteiten. Mijn Country Club lag verscholen in het groen op Long Island en had een 18 holes golfbaan, tennisvelden, een buitenzwembad, fitnessruimte, verschillende restaurants en ze organiseerden regelmatig leuke evenementen. Bij een Country Club moeten de members zich thuis voelen, een soort ‘home away from home’. Leden betalen vaak per jaar boven de $ 25.000 dollar lidmaatschap en dan hebben ze nog geen golfballetje geslagen of een duik in het zwembad genomen want dat moet allemaal nog apart betaald worden. Dus voornamelijk de rich and famous maken gebruik van dit soort clubs. Zo’n club wordt ook vaak gebruikt om te pronken bij vrienden en familie, regelmatig komen ze met vrienden naar de club om te lunchen of om te golfen.

In de club organiseerden we diverse grote feesten en partijen. Trouwerijen van 40 duizend dollar, Bar Mitswa, verjaardagen, golf-outings, feesten om geld op te halen voor charity en nog veel meer.

Wat deed ik voor werk?

Ik werkte er als Food & Beverage Supervisor Trainee wat betekende dat ik op verschillende posities werkte in de restaurants in de club. We organiseerden normale lunches en diners maar ook speciale activiteiten voor bedrijven, trouwerijen, charity-feesten en bar mitswa’s. En dan hebben we het over bar mitswa’s van $ 25.000 en trouwerijen van $ 50.000, ontzettend grote feesten met alles erop en eraan. Dat betekende regelmatig dat we het restaurant moesten ombouwen en naderhand weer afbreken, torens met oesters moesten opbouwen, geweldige taarten moesten uitserveren en ijssculpturen voorzichtig moesten neerzetten. Regelmatig werkten we van ’s ochtends 07:00 tot ’s nachts 01:00, lange dagen dus maar dat is ook een beetje de Amerikaanse mentaliteit.  Pauze’s worden niet erg serieus genomen en mopperen heeft geen zin want voor jou 10 anderen. Maar je werkt er in een team en je doet het allemaal samen.

Hoe beviel het samenwerken?

Het samenwerken met collega’s uit verschillende landen beviel erg goed. Ik werkte er samen met collega’s uit Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Engeland, Schotland, Zuid Afrika, Mexico, El Salvador en natuurlijk uit Amerika zelf. Een heerlijk gemengd groepje van alle leeftijden, culturen en achtergronden. Regelmatig hadden we gesprekken over gewoontes, gebruiken, het eten in een land, de cultuur enz. Dit is écht een meerwaarde van het werken in het buitenland, je leert zoveel mensen en culturen kennen. Heel erg interessant!

Hoe was mijn huisvesting geregeld?

Wij woonden met alle interns binnen de poorten van de club. Samen met 4 collega’s deelde ik een huisje bestaande uit een hal, badkamer en 4 slaapkamers. De 3 jongens kregen ieder hun eigen slaapkamer en Katarina en ik deelden het kleinste slaapkamertje (genoemd room eleven) met daarin een stapelbed, een Ikea kast, een ladenkast en 2 tuinstoelen. En toen was het kamertje vol, propvol. Ik moet eerlijk bekennen dat de huisvesting bij aankomst héél erg tegenviel, het was klein, donker, oud en slecht onderhouden. De eerste nacht lag ik echt op bed mezelf af te vragen waar ik in vredesnaam aan begonnen was. Gelukkig konden Katarina en ik het heel goed samen vinden en was het voor ons geen probleem om een kamer samen te delen. En als je het met de anderen leuk en gezellig hebt dan maakt de huisvesting eigenlijk niet meer veel uit.
Wij hadden geen keukentje maar de koks in de club wilden altijd voor ons koken, teven hadden wij geen woonkamer maar dat misten we eigenlijk niet echt. Meestal zaten we met z’n allen bij iemand op de kamer of we konden gebruik maken van de woonkamer van de tennishouse naast ons.

Zou ik het nog een keer doen?

Ja, ja en nog eens JA! Het was een geweldige ervaring en ik heb er veel van geleerd. Het werken met collega’s uit alle werelddelen, het werken in Amerika, het dagelijks leven in Amerika, het was een geweldige ervaring!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *