Griekenland – Kalymnos

Griekenland – Kalymnos

Sagapaw Kalymnos!

Pittoreske dorpjes, groene valleien vol met fruitbomen, haventjes met gekleurde bootjes, kleine kerkjes, prachtige stranden met azuurblauw water……….en dat allemaal op  nog geen 4 uur vliegen vanaf Amsterdam. En vooruit, nog een half uurtje op de boot. 

Kalymnos is een prachtig Grieks eilandje en ligt net iets boven het eiland Kos. Pothia is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van het eiland. Op het eiland wonen, volgens Wikipedia, 29.600 mensen. Het eiland bestaat voornamelijk uit rotsen met af en toe een groene vallei met fruitbomen. Ik heb me laten vertellen dat ze op dit eiland vroeger veel fruitbomen hadden en het fruit verkochten aan andere eilanden bijvoorbeeld Kos, dit waren toendertijd de belangrijkste inkomsten van het eiland.

Het eiland Kalymnos

Kalymnos staat nu voornamelijk bekend om de sponsenduikers. Hoe ze die sponsen vroeger, met gevaar voor eigen leven, opdoken en weer terug aan land brachten is indrukwekkend en een bezoekje aan een van de vele sponsenmusea is zeker de moeite waard (en koop dan meteen zo’n natuurlijke spons. Mooie souvenir en hartstikke handig voor in de douche of om bijvoorbeeld de ramen te wassen).

Ook kan je op Kalymnos geweldig wandklimmen. Ik heb het helaas met mijn slechte knie nog niet kunnen uitproberen maar ik hoop ooit met mijn klimschoenen naar Kalymnos te gaan en daar een paar bergen te beklimmen.

Dagtochten

Met de dagtochten vanuit Kosstad (vaak Aegeancruise genoemd) heb je een paar uurtjes om in de stad te wandelen, een sponsenmuseum te bezoeken en te geniet van een drankje in de haven. Er gaan ook directe boten vanaf Kos stad en de haven van Mastichari. Eventueel kan je zelfs de boot vanaf Rhodos pakken.

IMG_6440 IMG_6437 IMG_6433 DSC_0316
Struinen door de smalle straatjes van Pothia.

Met de auto het eiland Kalymnos ontdekken

kalymnos_map
(bron:http://www.kalymnos-villas.gr/uk/kalymnos_access.asp)

Het mooiste is eigenlijk om met de auto het eiland te verkennen. Wat ik elke keer deed was met mijn eigen auto naar Mastichari rijden en daar parkeren, de boot pakken en vervolgens in Pothia (voor ongeveer 40 euro) een auto te huren. In de haven zijn verschillende verhuurbedrijven waar je een auto voor een dag kan huren. Omdat het eiland niet super groot is kan je het eigenlijk wel in één dag helemaal rond rijden. De mooiste route om te rijden is via Pothia naar Vathis (een vroegere fruitvallei, er ligt een mooie beschutte haven met 2 witte kerkjes).
DSC_0263
Die kleurrijke bootjes. Dat blauwe water. Het mooie pleintje met kleine tavernes. Liefde!

DSC_0248 DSC_0257

Vervolgens doorrijden naar Stimenia en door naar Arginonda (staat op het kaartje geen weg maar deze is er wel). Daar rechtsaf naar Skalia en net buiten dat dorpje weer rechtsaf naar Palionissos waar twee tavernes zijn bij een kleine baai zoooo ontzettend mooi! Hier kan je heerlijk lunchen 🙂 

En vervolgens terug naar Skalia en Arginonda waar je via de prachtige kustweg helemaal door naar Pothia kan rijden. Natuurlijk onderweg nog ergens stoppen voor een lekker bakje Griekse koffie of om een kerkje te bezoeken. Kerkjes met kleine blauwe deurtjes <3
DSC_0273

 


DSC_0299
 I
k val in de herhaling…….. Zoooooo mooi!

DSC_0314
Onderweg naar Pothia en weer terug in de haven van Pothia.

In Pothia lever je de auto weer in en sluit je de dag af met een heerlijk ijsje in haven (Miami café is een aanrader!).

Sagapaw Kalymnos oftewel LOVE Kalymnos. Wat een paradijsje! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *