Nieuw Zeeland – Vervoer en rondreizen

Nieuw Zeeland – Vervoer en rondreizen


Nieuw Zeeland – Het vervoer in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland (Engels: New Zealand, Maori: Aotearoa) is een geweldig land om rond te reizen, de natuur is heel afwisselend, je kan er geweldige wandelingen maken en de afstanden zijn, zeker in vergelijking met Australië, niet zo ontzettend groot. En het belangrijkste, als iedereen zich in Nederland druk maakt over de dikte van het ijs voor de Elfstedentocht is het in Nieuw Zeeland juist de vraag welke bolletjes vruchtenijs je wil…..in Nieuw Zeeland is het namelijk zomer als wij in Nederland winter hebben en andersom. Ideaal moment dus om de koude winter te ontsnappen en te genieten van al het moois dat Nieuw Zeeland te bieden heeft.

Het is belangrijk om de reis goed te plannen, mijn grootste tip is: vergeet de georganiseerde reizen, plan het lekker zelf! Mijn grootste uitdaging op dag 1 was niet de route (er is voldoende moois te zien!) maar het plannen van vervoer. Busreizen, (huur-)auto, georganiseerd met bijvoorbeeld Kiwi-experience of Stray busses, samen reizen met anderen, er is zoveel mogelijk. Hoe ik het uiteindelijk aangepakt heb? Op een hele avontuurlijke maar onvergetelijke manier!

Ik heb in 6 weken onderstaande route afgelegd:

Het zuider eiland:
Christchurch – Arthur’s Pass – Greymouth – Hokitika – Franz Josef – Fox – Wanaka – Queenstown – Paradise – Queenstown – Te Anau – Invercargill – Milton – Dunedin – Oamaru – Timaru – Christchurch – Akaroa – Arthur’s Pass – Lake Pukaki – Mount Cook – Twizel –  Arrowtown – Queenstown – Dunedin – Oamaru – Timaru – Christchurch – Waipara – Kaikoura – Blenheim – Picton op de boot naar Wellington

Het noorder eiland:

Wellington – Masterton – Woodville – Palmerston North – Waiouru – Otohoranga – Hamilton – Paeroa – Auckland

Relocationcars
Vooral met relocationcars is het goedkoop en comfortabel reizen. Ik heb voornamelijk samengewerkt met transfercars, dit werkt echt ideaal. Wat is het? Verhuurbedrijven verhuren auto’s en deze auto’s worden regelmatig op een andere locatie weer ingeleverd, aan jou de taak om de auto weer terug bij zijn originele verhuurlocatie te brengen. Voorbeeld: een gezin huurt een auto bij luchthaven A maar vertrekt weer vanaf luchthaven B, zij leveren de auto dus weer in bij luchthaven B. En ik had dus de taak om de auto terug te brengen naar luchthaven A. Verhuurkosten zijn minimaal, meestal krijg je de auto voor niets mee, alleen verzekering dien je zelf te betalen. Ook had ik regelmatig dat de benzinekosten en bootkosten door het verhuurbedrijf betaald werden. Je geeft jezelf op voor een auto en als je wordt uitgekozen mag je op de afgesproken datum de auto ophalen en enkele dagen later lever je de auto weer in. Je zit wel vast aan een beperkt aantal dagen op de auto weer af te leveren maar ik heb nooit de tijdsdruk gevoeld. En iedere keer als je auto ‘huurt’ en weer netjes inleverd krijg je creditpoints en hoe meer punten je hebt hoe meer kans je hebt om weer een relocation te mogen doen.


De verschillende relocation auto’s

Overnachten kon ook gewoon in de auto, natuurlijk niet ontzettend comfortabel maar wel erg avontuurlijk en wakker worden met de mooiste uitzichten <3  In Nieuw Zeeland zijn veel goedkope of zelfs gratis campings geregeld door DOC, verwacht geen sanitairunit of kookmogelijkheden maar daarvoor in de plaats krijg je wel de mooiste lokaties. En, niet geheel onbelangrijk, koop een slaapzak (bijvoorbeeld bij The Warehouse). Tip: koop niet de goedkoopste slaapzak want dan bevries je ‘s nachts nog!

Wakker worden met zo’n uitzicht <3

Houd wel rekening dat de verhuren elkaar niet altijd vlekkeloos opvolgen. Ik heb een keertje een paar nachten in Queenstown doorgebracht voordat ik een nieuwe relocation kreeg en ook wel eens een nachtje overnacht op een klein vliegveld wat ook weer een ervaring was 🙂

Liften
Vanuit Greymouth heb ik, samen met een reisgenootje, zo’n 460 kilometer naar het zuiden gelift. Onderweg hebben een aantal dagen gestopt in Franz Josef en Fox om een aantal glaciers te zien en mooie (meerdaagse) wandelingen te maken (Copland Track is een aanrader!!). Ik was verrast om te zien hoe makkelijk liften hier gaat. We hebben maar één keer lang moeten wachten omdat er geen auto’s voorbij kwamen maar voor de rest ging het super. Liften is een goede mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en het is een geweldig avontuur, een ervaring om nooit te vergeten! Voor mijn eigen veiligheid heb ik nooit in me eentje gelift maar altijd samen met een reisgenootje.


Grootste nadeel van liften, soms is het erg lang wachten.

Met anderen meerijden
Tijdens mijn reis heb ik veel andere reizigers leren kennen. Sommige hadden een buspas, andere waren op de fiets maar sommige hadden ook een auto gekocht en vaak kan je dan, als je meebetaald met de bezine, meereizen. Comfortabel en gezellig!

Mogelijkheden
Er zijn dus vele mogelijkheden om rond te reizen in dit schitterend land. Maak het avontuurlijk en rij het eiland rond met relocation. Pak het comfortabel aan en reis rond met een camper. Huur een auto en slaap in hostels of reis met een georganiseerde bus, er is zoveel mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *